Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen rondom de bevallingen kunt beschrijven. Ook maak je hiermee je verwachtingen inzichtelijk voor je zorgverleners en kan de verloskundige die vóór de bevalling met je bespreken. Door na te denken over je bevalling ontdek je vanzelf wat voor jou belangrijk is. Het maakt veel uit als je zelf betrokken bent geweest bij het verloop van je bevalling en er rekening is gehouden met jouw wensen en die van je partner. Het kan er voor zorgen dat je er later met meer tevredenheid aan terug kunt denken.

Natuurlijk zijn er soms omstandigheden waardoor je niet in elke beslissing kunt meebeslissen. Een bevalling gaat namelijk niet altijd zoals je het wenst. Maar dat hoeft geen ramp te zijn. Het uiteindelijke doel is dat moeder en kind er gezond doorheen komen. Belangrijk is wel dat je begrijpt waarom het anders is gegaan.

Je kunt je wensen zelfs tijdens je bevalling nog bijstellen. Zie het maar als een gids voor jezelf en de mensen om je heen. Wanneer het niet de eerste keer is dat je bevalt, kun je kort op een A4 beschrijven hoe je de vorige bevalling(en) ervaren hebt. Dit is voornamelijk belangrijk als je toen tegen dingen bent aangelopen die je nu graag anders wilt of als je onthouden hebt wat je juist prettig vond.

Maak je geboorteplan hier.