Verloskundige Praktijk Nieuwkoop

Hielprik en gehoortest

Hielprik

Vanaf de 4e dag na de geboorte kan de verloskundige de hielprik uitvoeren. Tijdens de zwangerschap krijg je een folder van ons over de hielprik waarin je kunt lezen wat het onderzoek inhoud. We raden je aan om deze folder goed door te lezen voor je gaat bevallen. 
Lees meer over de hielprik op de website van het RIVM.
Als je weet dat we de hielprik komen doen, is het fijn om de voetjes van de baby voor te verwarmen. De hielprik gaat dan gemakkelijker en sneller. Let op dat je de baby niet brandt, vraag je kraamverzorgster om tips.

Gehoortest

Bij deze test krijgt de baby een klein, zacht dopje in het oor met daarin een microfoontje en een speaker. Als er via het dopje klikgeluidjes aangeboden worden, reageert een gezond oor door zelf een geluidje te maken. Dit wordt weer opgevangen door het microfoontje. Als een goede reactie wordt gemeten, mankeert er niets aan de functie van het binnenoor. Dit onderzoek doet geen pijn. Meestal is de test binnen een paar minuten klaar en is de uitslag van de gehoortest direct bekend. Lijkt er iets aan het gehoor te mankeren, dan wordt de gehoortest een aantal weken later herhaald. We adviseren je om de baby op de dag van de hielprik niet in bad te doen, omdat er anders water in de oren kan komen, en dit de test kan beïnvloeden. Je kunt meer lezen op de website van het RIVM

baby nieuws
Jens van der Meer is geboren op 15 mei 2017.
Puck Vork is geboren op 5 april 2017.
Wesley Bakker is geboren op 3 januari 2017.
mail ons jouw babyfoto
bekijk alle babies
leuke boeken
Zwanger In Zwanger kun je werkelijk alles lezen over de zwangerschap – vanaf de periode nog voor de bevruchting tot en met de bevalling en de kraamtijd. Het boek geeft informatie over alle actuele onderwerpen, zoals zwanger worden na kunstmatige bevruchting volledige beschrijving »
Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt. Alles wat u nooit over zwangerschap en baby's wilde weten. Wat zijn hormonen en hoe ga ik er mee om? Hoe herken ik een wee als ik er een tegenkom? Wat is het nut van ontsluiting, Daphne Deckers en een tangbevalling? volledige beschrijving »
wat eten/ wat niet eten
Sla geen maaltijd over en verdeel de maaltijden goed over de dag. Maak gebruik van 3 niet te grote hoofdmaaltijden lees meer »