Verloskundige Praktijk Nieuwkoop

Het sluitlaken

Met een sluitlaken omsluit je de romp van de kraamvrouw van onderkant ribben tot en met schaambeen met een stugge doek om steun te geven aan buik, rug en bekken.
In principe is het goed dat het steunapparaat ( buik- rug- en bodemspieren ) zo snel mogelijk weer in actie komt na de bevalling maar soms is het goed om een poosje te helpen.

Soms is extra steun van een sluitlaken aan te raden:
  • alle kraamvrouwen hebben een zekere mate van instabiliteit van het bekken. Als deze instabiliteit in het kraambed klachten geeft kan een sluitlaken helpen ( vooral laag en strak om het bekken vastmaken ).
  • Buikspieren kunnen door een zwangerschap zo slap geworden zijn dat het slecht functioneren van de buiksteun, klachten kan geven. Vooral de eerste dagen van het kraambed als de spieren nog moeten aansterken en de baarmoeder nog groot en zwaar is kan dit spierpijn en bandenpijn veroorzaken. ( vooral de buik steunen ).
  • Na de bevalling kan een lege buik soms een onprettig “ lege buikgevoel “ teweegbrengen. Net als bij het inbakeren van het kind kan een sluitlaken ook kraamvrouwen rust geven.
Belangrijk bij het aanleggen van een sluitlaken is:
  • de kraamvrouw moet goed platliggen
  • er moet een lege blaas en goed gecontraheerde baarmoeder zijn.
  • Het aanleggen doe je van boven naar beneden. De banden trek je aan, of de veiligheidsspelden zet je vast vanaf de taille richting het schaambeen.
  • De stevigheid van vastmaken hangt af van wat de kraamvrouw prettig vindt. Liggend moet het sluitlaken prettig zitten maar je moet je er ook mee kunnen bewegen.
  • Spieren moeten weer sterk worden en worden inactief en dus nog slapper door een sluitlaken. Het is dus belangrijk een sluitlaken tijdelijk te gebruiken of alleen als de kraamvrouw in actie is. Daarnaast zijn spieroefeningen erg belangrijk maar moeten die bij veel klachten soms in overleg met verloskundige of fysiotherapeut gedaan worden.
baby nieuws
Jens van der Meer is geboren op 15 mei 2017.
Puck Vork is geboren op 5 april 2017.
Wesley Bakker is geboren op 3 januari 2017.
mail ons jouw babyfoto
bekijk alle babies
leuke boeken
Zwanger In Zwanger kun je werkelijk alles lezen over de zwangerschap – vanaf de periode nog voor de bevruchting tot en met de bevalling en de kraamtijd. Het boek geeft informatie over alle actuele onderwerpen, zoals zwanger worden na kunstmatige bevruchting volledige beschrijving »
Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt. Alles wat u nooit over zwangerschap en baby's wilde weten. Wat zijn hormonen en hoe ga ik er mee om? Hoe herken ik een wee als ik er een tegenkom? Wat is het nut van ontsluiting, Daphne Deckers en een tangbevalling? volledige beschrijving »
wat eten/ wat niet eten
Sla geen maaltijd over en verdeel de maaltijden goed over de dag. Maak gebruik van 3 niet te grote hoofdmaaltijden lees meer »