Verloskundige Praktijk Nieuwkoop

Onze zorg

Aanmelding

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je bij ons aanmelden. Op de homepage van deze website vind je rechtsboven een 'aanmeld' knop. Hier kun je je aanmelden en een intake-vragenlijst invullen. Daarna kun je ons bellen om een afspraak te maken. De intake vind bij voorkeur plaats rond de 8 weken zwangerschap, dus als je 4 weken overtijd bent. 

Intake

De intake duurt 1 tot 1½ uur en is een uitgebreide kennismaking rond de 8ste week. Er komen veel vragen over jullie gezondheid en die van jullie familie, maar ook informatie over gezond zwanger zijn en blijven. Ook komen de screeningen aan bod die in de zwangerschap worden aangeboden zoals de screening op Down-Syndroom en de 20-weken echo.
Verder meten we de bloeddruk, berekenen we je BMI en krijg je een verwijzing mee voor een termijnecho en bloedonderzoek. Bij de intake krijg je ook te horen in met welke Centering Pregnancy groep je mag meedoen. 

Vervolgcontroles

We raden iedereen aan om deel te nemen aan Centering Pregnancy. Dit programma zijn we in juni 2014 gestart. Elke 6 weken start een nieuwe groep zwangeren die ongeveer in dezelfde maand zijn uitgerekend. De groep komt in de zwangerschap 9 keer bij elkaar onder leiding van een vaste verloskundige en co-begeleider. De bijeenkomsten zijn interactief, leerzaam en gezellig! We krijgen heel veel positieve reacties. Twijfel je nog? Doe dan 1 of 2 keer mee en kijk of het wat voor je is!
De laatste weken van je zwangerschap kom je individueel op het spreekuur, en leer je ook de andere verloskundige kennen.

Mocht je niet kiezen voor Centering Pregnancy dan heb je individuele controles bij ons op de praktijk.

De vervolgcontroles duren 15 minuten. In het begin kom je elke 4 weken, na 24 weken elke 3 weken, na 30 weken elke 2 weken en de laatste maand van de zwangerschap elke week. Het komt erop neer dat je zo’n 12 tot 15 keer gezien wordt in de zwangerschap. In de zwangerschap leer je ons beiden kennen.
We onderzoeken elke controle de bloeddruk, je gewicht en de groei van de baarmoeder. Vanaf 12 weken luisteren we elke controle naar het hartje van de baby. Er is natuurlijk altijd tijd voor vragen.
Een aantal keer maken we een afspraak van 30 minuten om, naast de reguliere controles, tijd te hebben voor extra informatie:
  • Bij 12 weken komen de uitslagen van de termijnecho en het bloedonderzoek aan de orde en krijg je een zwangerschapskaart en zwangerschapsverklaring voor je werkgever mee
  • Bij 20 weken geven we wat meer informatie over borst-of flesvoeding en over de verschillende zwangerschapscursussen
  • Bij 34 weken delen we informatie uit over de bevalling, het maken van een geboorteplan en over de hielprik en gehoortest in het kraambed
We vinden het belangrijk dat alle lichamelijke klachten, maar ook geestelijke problemen en zorgen over bijvoorbeeld familie, werk, financiën of huisvesting aandacht kunnen krijgen. Als het nodig is maken we daar extra tijd voor.

Thuisbezoek

Om ons, samen met jullie, voor te bereiden op de bevalling en kraambezoeken bieden wij een thuisbezoek aan bij ongeveer 36 weken. We bespreken dan het geboorteplan en kijken of het huis een goede werkplek is voor de kraamverzorgster en voor ons. Als je al eerder bij ons bevallen bent is een thuisbezoek niet nodig.

Kraambezoeken

Na de geboorte van de baby verzorgt de kraamverzorgster het gezin en doet elke dag controles bij moeder en kind. Ze rapporteert haar bevindingen aan ons, wij hebben de supervisie. Wij komen ongeveer 5-6 keer langs in het kraambed waarbij we onder andere aandacht hebben voor de gezondheid van moeder en kind, de bevallingservaring en (borst)voeding.

Echo

In de zwangerschapmag je standaard twee keer een echo laten maken: de termijnecho tussen 10 en 12 weken, en de 20-weken echo rond de 20 weken. Soms is het nodig om extra echo's te laten maken, bijvoorbeeld als we vermoeden dat je kindje te weinig of juist te snel groeit, als we twijfelen over de ligging of als er bij een echo iets bijzonders wordt gezien, wat nog een keer bekeken moet worden.
Wij maken zelf geen echo's, maar verwijzen je naar zeer ervaren echoscopisten in Nieuwkoop, Bodegraven, Woerden of Alphen aan den Rijn.

Voor echo’s verwijzen we je naar :

Echopraktijk Woerden
Polanerbaan 13j
3447 GN Woerden
Tel. 0348-820208
(bellen ma t/m do  tussen 09.00 uur en 12.00 uur)
Echopraktijk Woerden maakt echo's in Woerden, Bodegraven en sinds 2015 ook in Nieuwkoop!

of naar

Wereldkind praktijk voor verloskunde en echoscopie
Europalaan 247
2408 BK Alphen a/d Rijn
Tel. 0172-472067


baby nieuws
Jens van der Meer is geboren op 15 mei 2017.
Puck Vork is geboren op 5 april 2017.
Wesley Bakker is geboren op 3 januari 2017.
mail ons jouw babyfoto
bekijk alle babies
leuke boeken
Zwanger In Zwanger kun je werkelijk alles lezen over de zwangerschap – vanaf de periode nog voor de bevruchting tot en met de bevalling en de kraamtijd. Het boek geeft informatie over alle actuele onderwerpen, zoals zwanger worden na kunstmatige bevruchting volledige beschrijving »
Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt. Alles wat u nooit over zwangerschap en baby's wilde weten. Wat zijn hormonen en hoe ga ik er mee om? Hoe herken ik een wee als ik er een tegenkom? Wat is het nut van ontsluiting, Daphne Deckers en een tangbevalling? volledige beschrijving »
wat eten/ wat niet eten
Sla geen maaltijd over en verdeel de maaltijden goed over de dag. Maak gebruik van 3 niet te grote hoofdmaaltijden lees meer »