Verloskundige Praktijk Nieuwkoop
gastenboek
Vijverhof 26
2421 VZ Nieuwkoop
Tel: 0172-571913
nieuws

Zika virus

Zika virus

Centering Pregnancy

Centering Pregnancy
April 2014 gaat onze praktijk van start met Centering Pregnancy, een pilot met een onderzoek naar een heel nieuwe manier van zwangerschapszorg. We starten in november met het onderzoek om gegevens van onze zorg zoals we het nu doen, te kunnen vergelijken met onze zorg straks met Centering Pregnancy.
Lees hier meer.

Facebook

Facebook Verloskundige Praktijk Nieuwkoop
Wij zijn ook te vinden op Facebook bekijk onze Facebook pagina »

Zwanger agenda GRATIS

Zwanger agenda GRATIS

Meer over het Zika virus en zwangerschap

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, niet naar gebieden te gaan waar het Zika virus heerst. Het RIVM geeft aan dat deze vrouwen uitstel moeten overwegen als de reis niet noodzakelijk is. Ook doen ze er volgens het RIVM goed aan te overleggen met hun verloskundig zorgverlener en/of arts .

In Latijns- en Zuid Amerika heerst op dit moment een Zika virus infectie, wat gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden. Het virus kan mogelijk schadelijk zijn voor ongeboren kinderen. Volwassenen kunnen er ziek van worden, maar herstellen bijna altijd zonder ernstige gevolgen. Het virus wordt overgebracht door steekmuggen.

Verspreiding Zika virus

Het RIVM stelt dat het Zika virus op dit moment voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika en in de Stille Oceaan Onder deze landen zijn Brazilië, Suriname en Mexico.

In Nederland is de ziekte vastgesteld bij personen; ze zijn allen in endemische gebieden besmet geraakt. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de ziekte ook binnen Nederland verspreid wordt, omdat de steekmuggen die het virus overbrengen hier niet kunnen overleven. Ook komen deze muggen in Nederland niet voor.

Mogelijke gevolgen

Een infectie met het Zika virus verloopt meestal mild. Driekwart van de geïnfecteerden merkt niets van de besmetting. Anderen krijgen na drie tot twaalf dagen griepachtige verschijnselen, met lichte koorts, hoofd- en spierpijn en soms huiduitslag en ontstoken ogen. De klachten gaan meestal na een paar dagen tot een week weer vanzelf over. Het virus kan via de placenta worden overgedragen van moeder op kind.

In Brazilië zijn er recent aanwijzingen dat als een vrouw een Zika virus infectie oploopt tijdens haar zwangerschap, dit mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind. Maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Dit wordt op dit moment onderzocht. Er bestaat alleen een risico op het doormaken van een Zika virus-infectie in de zwangerschap, als de persoon is geweest in een land waar het Zika virus voorkomt.

Advies aan zwangeren

  • De VS en België hebben een negatief reisadvies voor zwangeren gegeven. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken doet dat niet, maar verwijst wel naar het advies van het RIVM.
  • Het RIVM-advies luidt als volgt: ' Vanwege deze Zika virus- uitbraak wordt zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, uit voorzorg, geadviseerd om met een verloskundige, gynaecoloog of een (verloskundig) actieve (huis) arts de noodzaak van een reis naar deze gebieden goed te overleggen en uitstel te overwegen
  • Gezondheidsautoriteiten wereldwijd adviseren zwangere vrouwen om de gebieden waar het Zika virus heerst zoveel mogelijk te mijden. De autoriteiten nemen daarmee het zekere voor het onzekere
  • Het verdient aanbeveling om zwangere vrouwen attent te maken op het advies zodat ze de risico’s van een reis naar de tropen goed afwegen. Dit ook vanwege het vóórkomen van andere tropische infectieziekten, zoals dengue en malaria
  • Uit veiligheidsoverwegingen wordt aan zwangeren die in bovengenoemde gebieden verblijven geadviseerd extra zorgvuldig antimuggenmaatregelen toe te passen om infecties met door muggen overdraagbare aandoeningen te voorkómen

Meer informatie

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus
baby nieuws
Jens van der Meer is geboren op 15 mei 2017.
Puck Vork is geboren op 5 april 2017.
Wesley Bakker is geboren op 3 januari 2017.
mail ons jouw babyfoto
bekijk alle babies
leuke boeken
Zwanger In Zwanger kun je werkelijk alles lezen over de zwangerschap – vanaf de periode nog voor de bevruchting tot en met de bevalling en de kraamtijd. Het boek geeft informatie over alle actuele onderwerpen, zoals zwanger worden na kunstmatige bevruchting volledige beschrijving »
Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt. Alles wat u nooit over zwangerschap en baby's wilde weten. Wat zijn hormonen en hoe ga ik er mee om? Hoe herken ik een wee als ik er een tegenkom? Wat is het nut van ontsluiting, Daphne Deckers en een tangbevalling? volledige beschrijving »
wat eten/ wat niet eten
Sla geen maaltijd over en verdeel de maaltijden goed over de dag. Maak gebruik van 3 niet te grote hoofdmaaltijden lees meer »