Centering Pregnancy in de Praktijk

Sinds juli 2014 biedt Verloskundige Praktijk Nieuwkoop een nieuwe vorm van zwangerschapsbegeleiding aan: Centering Pregnancy (CP). CP houdt in dat er groepen worden gevormd van 8-12 zwangere vrouwen die ongeveer even ver zwanger zijn. Volgens een vast schema komt deze groep in de zwangerschap 9 keer bij elkaar. Elke bijeenkomst heeft een thema. De groepsleden bespreken onderwerpen die horen bij dat thema met elkaar, onder begeleiding van een verloskundige en een assistent. Nu we een paar maanden bezig zijn is het tijd om de balans op te maken!

De eerste groep die van start is gegaan in juli, is inmiddels al voor de 8ste keer  bij elkaar gekomen. We vroegen naar hun ervaringen met CP. Enkele uitspraken van deelneemsters:

“Het is leuk. Altijd reuze gezellig, maar we hebben dan ook een hele leuke groep!”

“ Ik heb er ook altijd wel zin in.”

“De ‘gewone’ zorg lijkt me juist zo onpersoonlijk! Hier kun je in de groep alles vragen en er kan veel aandacht aan vragen worden besteedt. Er is ook zeker genoeg contact met de verloskundige, en als er iets is wat je echt niet meteen in de groep wilt zeggen dan kun je de verloskundige altijd eventjes apart nemen.”

“Het is geen theekransje! Wel heel gezellig, maar ook zeker nuttig, ik leer er echt nieuwe dingen van.”

“Sommige deelneemsters hebben al een kindje, het is leuk om te horen hoe zij bepaalde dingen al ervaren hebben.”

“Bij mijn eerste had ik de gewone zorg, en nu CP. Ik vind CP heel leuk en nuttig, maar voor een eventuele derde zwangerschap zou ik toch voor de gewone zorg kiezen, omdat je toch elke keer weer oppas moet regelen. Je bent er welk elke keer een ochtend mee kwijt. Maar ik zou het anderen zeker aanraden!”

Ook voor de verloskundige is CP een vooruitgang:

“Op deze manier is er veel meer tijd om dieper in te gaan op belangrijke onderwerpen. Je wilt zwangeren zo goed mogelijk begeleiden en zo goed mogelijk voorbereiden op de bevalling en het ouderschap. Dat lukt niet altijd in een standaard kort consult! De groep is heel divers wat betreft leeftijd, opleidingsniveau en achtergrond. Het vult elkaar heel mooi aan. En juist in een groep bouw je een betere band met elkaar op en leer je elkaar beter kennen.”

Ben je zwanger en ben je benieuwd of Centering Pregnancy ook wat voor jou is, of wil je er meer over weten? Bel ons of maak via onze website een afspraak op de praktijk!