Hielprik en gehoortest

Vanaf de 4e dag na de geboorte kan de verloskundige de hielprik uitvoeren. Tijdens de zwangerschap krijg je een folder van ons over de hielprik waarin je kunt lezen wat het onderzoek inhoud. We raden je aan om deze folder goed door te lezen voor je gaat bevallen.
Lees meer over de hielprik op de website van het RIVM.
Als je weet dat we de hielprik komen doen, is het fijn om de voetjes van de baby voor te verwarmen. De hielprik gaat dan gemakkelijker en sneller. Let op dat je de baby niet brandt, vraag je kraamverzorgster om tips.

Gehoortest

Bij deze test krijgt de baby een klein, zacht dopje in het oor met daarin een microfoontje en een speaker. Als er via het dopje klikgeluidjes aangeboden worden, reageert een gezond oor door zelf een geluidje te maken. Dit wordt weer opgevangen door het microfoontje. Als een goede reactie wordt gemeten, mankeert er niets aan de functie van het binnenoor. Dit onderzoek doet geen pijn. Meestal is de test binnen een paar minuten klaar en is de uitslag van de gehoortest direct bekend. Lijkt er iets aan het gehoor te mankeren, dan wordt de gehoortest een aantal weken later herhaald. We adviseren je om de baby op de dag van de hielprik niet in bad te doen, omdat er anders water in de oren kan komen, en dit de test kan beïnvloeden. Je kunt meer lezen op de website van het RIVM.