Hoe begint het

Weeën of contracties
Dit zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. Hierdoor zet de hele baarmoeder uit en wordt hard.

Voorweeën
Dit zijn vaak min of meer pijnlijke harde buiken. Ze kunnen de hele zwangerschap voorkomen en je kunt ze de hele dag door voelen. De ene baarmoeder is sneller geprikkeld tot samentrekken dan de ander, maar in periodes dat je baarmoeder hard groeit en moet rekken komt het bij iedereen voor. Op het einde van je zwangerschap, komen ze wat vaker voor, door het uitgerekt zijn van de baarmoeder. Dit noemen we ook wel de oefenweeën. Je baarmoeder oefent om samen te trekken, om weeën te maken. Deze weeën kunnen ook voor het indalen van je kindje zorgen. Deze samentrekkingen kunnen als weeën en kramperig aanvoelen, er zit alleen geen regelmaat in en na verloop van tijd zakt alles weer weg.

Onsluitingsweeën
Deze pijnlijke harde buiken voelen als een flinke kramp of menstruatiepijn en komen steeds regelmatiger en ritmischer. In het begin duren deze contracties meestal maar een paar seconden en zijn er vaak nog lange en onregelmatige pauzes. Naar mate de tijd verstrijkt duren de contracties steeds langer en worden de pauzes ertussen steeds korter. Ook worden de contracties steeds krachtiger.
We gaan pas van echte ontsluitingsweeën spreken als ze regelmatig blijven komen om de 5 minuten, ongeveer een minuut duren. Als je het gevoel krijgt steeds meer te gaan voelen ga je met je hand op je buik en met de klok in de buurt een poosje opletten. Je meet dan de tijd van het begin van de ene wee tot het begin van de volgende wee om te weten om de hoeveel minuten de weeën komen. Tegelijker tijd kijk je ongeveer hoe lang je een wee voelt en hoe sterk hij aanvoelt.

Je kunt een beetje bloedverlies krijgen of slijm met bloed verliezen, dit is normaal en het is een teken dat je baarmoedermond aan het veranderen is. In het begin van de weeën wordt je baarmoedermond steeds weker en dunner. Pas als je baarmoedermond heel week en verstreken is kan de ontsluiting pas goed gaan beginnen.
Vooral bij een eerste bevalling heeft dit proces tijd nodig en duren daardoor de eerste centimeters ontsluiting altijd het langst. Bij een volgende bevalling gaat het verstrijken en ontsluiting vaker gelijktijdig en ontsluit je daardoor meestal veel vlotter.

Persweeën
Als je ontsluiting vordert, krijg je steeds meer kracht in je weeën en steeds kortere rustpauzes tussen de weeën. Met krachtige weeën die een minuut duren en om de 2 a 3 minuten komen gaat de ontsluiting steeds sneller en gaan je ontsluitingsweeën langzaam over in persweeën.
Bij een eerste bevalling heb je, normaal gesproken, vanaf het begin van de regelmatige ontsluitingswegen tot volkomen ontsluiting (10 cm. ontsluiting) ongeveer 10 tot 14 uur nodig. Bij een volgende bevalling is dat vaak duidelijk sneller!

Doordat het kindje steeds verder in het bekken geduwd wordt en met steeds meer kracht tegen de endeldarm en je anus aangeduwd wordt krijg je steeds meer aandrang of poepgevoel. En als de ontsluiting haast volledig is gaat het drukgevoel over in persdrang. Pas als je door ons onderzocht bent, volledige ontsluiting hebt, het kindje er goed voor ligt en diep genoeg is ingedaald, mag je echt beginnen met actief meedrukken. Omdat je vaak (tegen die tijd) een onhoudbare aandrang kunt hebben, is het meestal een opluchting om mee te mogen gaan persen.

Dan nog even dit:
Trek je niet teveel aan van de eerste krampjes. Dat kan weer overgaan. Als de pijn heftiger wordt, kijk dan eens op de klok, Als je echt bezig bent, ga dan ieder uur naar het toilet om te plassen. Ook is het goed om ieder uur wat water te drinken. Houd je normale bedtijden zoveel mogelijk aan. Tijdens de weeën, kun je de spullen voor de bevalling al klaarzetten. Zorg dat je lekker warm blijft (vooral je voeten), je kunt je dan makkelijker ontspannen. Ook een warm bad, een warme douche, of een warme kruik kunnen daarbij helpen.

Naweeën:
Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder na de bevalling. Dit doet je baarmoeder, om de wond die de moederkoek heeft achtergelaten, goed dicht te laten knijpen zodat het bloedverlies normaal blijft. Naweeën kunnen dus ook nuttig zijn. Naweeën kunnen erger worden wanneer je de baby aan de borst legt en wanneer je blaas vol is.