Hoera, de baby is geboren en jullie zijn voor het eerst of opnieuw ouders geworden! Komende periode wil je lekker genieten en je kindje bewonderen. Er zijn vrouwen die na de geboorte van hun kind op een roze wolk zitten en alleen maar genieten. Toch merken de meeste vrouwen dat het herstellen van een bevalling en het wennen aan een nieuw leven met baby best pittig is. Je kan te maken krijgen met verschillende klachten.
De kraamperiode begint direct na afloop van de bevalling en duurt acht dagen; als het nodig is tien dagen. De kraamverzorgende heeft de grootste rol in de zorg, lees hier meer over haar taken. Zij zorgt ook dat er verslagen van de zorg zijn en dat bijzonderheden worden doorgegeven aan ons.
In de kraamweek komen we regelmatig langs om te kijken of het goed gaat met jou en je kindje. Tijdens de controles geven we ook voorlichting en adviezen en kan je al je vragen kwijt. In principe komen we de dag na de bevalling of dag na thuiskomst uit het ziekenhuis bij je langs. Vervolgens komen we om de dag langs en sluiten we de thuisbezoeken tussen dag acht en tien weer af. In principe komen we in de ochtend voor 13.00 uur langs. Als dit niet lukt door drukte dan komen we na 15.00 uur of na overleg langs.
Geboorteaangifte
Binnen drie dagen na de geboorte van de baby moet er geboorte aangifte gedaan worden bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats. Hiervoor moet je online of telefonisch een afspraak maken. Hiervoor heb je een geldig identiteitsbewijs, je trouwboekje of bewijs van erkenning nodig. Zodra je een burgerservicenummer hebt gekregen, kan je je kindje ook aanmelden bij de zorgverzekering.
Hielprik en Gehoorscreening
In de kraamweek voeren wij de hielprik uit. Hierbij wordt een klein prikje in de hiel gegeven en bloed opgevangen op een daarvoor bestemde kaart. Er wordt getest op zeldzame aandoeningen, waarvan de meeste stofwisselingsziekten zijn. Als er iets bijzonders uit naar voren komt, hoor je dat in ieder geval binnen drie maanden na de geboorte, maar meestal sneller.
De gehoorscreening wordt via het consultatiebureau uitgevoerd. Na de aangifte worden zij op de hoogte gesteld en komen zij meestal in de tweede week na de geboorte langs. Bij de gehoortest wordt getest of de baby voldoende hoort om zijn spraak te kunnen ontwikkelen. Soms moet de test herhaald worden omdat er bijvoorbeeld water in het oor zat of wat oorsmeer. Je hoort direct of de test geslaagd is of niet.
Nacontrole
Ongeveer zes weken na de bevalling kan je op nacontrole komen. Het fijnst is het om die afspraak bij de verloskundige te plannen die jouw bevalling heeft begeleid. Heb je meegedaan aan Centering Pregnancy dan is de tiende bijeenkomst de nacontrole. Toch nog behoefte aan een extra afspraak, dit kan altijd.
De nacontrole bestaat uit een gesprek waarbij alles rond de bevalling wordt besproken; hoe het gegaan is, de begeleiding, hoe het met de baby gaat, hoe je gezinsleven loopt, enzovoorts. Soms wordt bij de nacontrole ook nog lichamelijk onderzoek gedaan, afhankelijk van jouw vragen en mogelijke klachten.