Wat houdt onze zorg in? Als verloskundigen begeleiden we jou (en je partner) tijdens je zwangerschap en bereiden we je voor op de bevalling. We houden jouw gezondheid (fysiek en mentaal) en die van de baby in de gaten. Met vragen over je zwangerschap kan je altijd bij ons terecht.
Na de termijnecho en het intakegesprek kan je kiezen voor individuele zorg of Centering zwangerschap (voorheen Centering Pregnancy).
Tijdens de zwangerschap geven we je voorlichting over onderwerpen als:
- Gezond leven
- Prenatale screening
- Verloop zwangerschap
- Zorgen over de baby
- Onderzoeken
- Regelzaken
- Bevallen
- Voeding baby
- Anticonceptie na de bevalling
Wil je meer weten over bepaalde onderwerpen dan kan je daar altijd naar vragen. Hierbij helpen wij je graag.
Individuele zorg
Kies je voor individuele zorg, dan heb je een-op-een controles bij de verloskundige. In het begin kom je elke vier weken op controle, aan het einde van je zwangerschap kom je wekelijks op controle. Op indicatie zijn er soms meer of minder controles nodig of gewenst.
Schema controles
- Intake: 8-10 weken
- Counselingsgesprek: 10-12 weken
- Termijnecho: 10-12 weken
- 2e controle: 12-14 weken
- 16e-24e week: om de vier weken
- 24e-30e week: om de drie weken
- 30e-36e week: om de twee weken
- 36e-41e week: wekelijks.
- >41 weken af te stemmen op persoonlijke situatie
Tijdens elke controle wordt gevraagd hoe je je voelt en hoe je je zwangerschap beleeft. Je kan dan al je vragen, verwachtingen, wensen en misschien ook angsten kwijt. Het is handig om je voor te bereiden op elke controle, bijvoorbeeld door het noteren van je vragen vooraf. Voor meer informatie over de intake en controles kan je hier verder lezen.
Centering Zwangerschap
Centering Zwangerschap (voorheen Centering Pregnacy) is een programma dat de medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend. Je vormt met minimaal zes en maximaal twaalf vrouwen een groep. Deze groep wordt begeleid door een vaste verloskundige (Elsbeth of Lisa) en assistent-begeleider (Liesbeth, onze praktijkassistente). De data en tijden van de bijeenkomsten staan vast en zijn vooraf bekend. De bijeenkomsten duren ongeveer twee uur per keer. Uit onderzoek in Amerika blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft. Ook in Nederland zijn de uitkomsten van de zwangerschap beter. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen te vroeg geboren.
In het kort
- 17 uur méér zorg dan bij individuele verloskundige zorg
- Meer onderwerpen bespreken en dieper ingaan op de onderwerpen
- Verloskundige zorg in een groep zwangeren die ongeveer in dezelfde tijd zijn uitgerekend
- Individueel contact met de verloskundige voor het buikonderzoek
- Ervaringen delen en van elkaar leren
- 9 bijeenkomsten van 2 uur in plaats van controles van 15 minuten, en een bijeenkomst na de bevalling.