Tel 24/7  085-9024963

Wil je je inschrijven bij onze praktijk? Klik hier

Wil je je inschrijven bij onze praktijk? Klik hier
Tel 24/7  085-9024963

Bevallen

De bevalling

Elke bevalling is anders. Iedere vrouw beleeft het op haar eigen manier. Wel verlopen de meeste bevallingen volgens dezelfde stappen. Je kan veel zelf doen om vol vertrouwen je bevalling tegemoet te gaan. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga op zoek naar informatie, lees je in of ga (samen met je partner) naar een cursus, stel vragen aan ons en rust goed uit. En het allerbelangrijkste is om op jezelf en je lichaam te vertrouwen, je kunt het!

de bevalling

Voor de bevalling bel je altijd de dienstdoende verloskundige. Zij is direct te bereiken op nummer
085-9024963

Beladvies

Als je het idee het dat je weeën zijn begonnen of je vliezen zijn gebroken en je bent nog niet 37 weken zwanger, altijd meteen bellen!

Als je denkt dat je bevalling begonnen is of als je ons nodig hebt, mag je altijd bellen!

Stagiaires

Krijg je ons niet te pakken dan zijn we waarschijnlijk in gesprek of even niet in staat om de telefoon op te nemen. Probeer het dan een paar minuten later nog een keer. Als we via het praktijknummer niet bereikbaar zijn, volg dan de instructies op het bandje. Je kan er dan voor kiezen om doorverbonden te worden met een van onze privé nummers.

Onderstaande scenario’s gelden als leidraad.

Als je een uur lang weeën hebt die regelmatig om de 5 minuten komen en ongeveer één minuut duren. Meet de tijd van het begin van de ene wee tot het begin van de andere wee.

Als je vliezen breken: kijk je naar de kleur en let je er op of je ook kramperig bent of iets van weeën kan ontdekken.

Heb je geen weeën en breken je vliezen ’s avonds (na 22.00 uur) of ’s nachts en is het vruchtwater helder van kleur (soms met vlokjes, soms roze door wat bloedverlies) neem dan je temperatuur meteen op en daarna elke 6-8 uur weer. Je kunt dan als er geen temperatuursverhoging is, rond 08.00 uur de dienstdoende verloskundige bellen. Probeer altijd iets van vruchtwater op te vangen om aan ons te laten zien ter beoordeling.

Als je kindje nog niet was ingedaald bij de laatste controle, als de kleur van het vruchtwater groen of bruin is of het overdag gebeurt, moet je altijd direct bellen.

Als je al weeën had en je vliezen breken dan spontaan, kan de bevalling sneller gaan en is het ook verstandig om te bellen.

Als je bloedverlies hebt en het is meer dan een normale menstruatie. Bij bloedverlies zonder weeën moet je altijd bellen.

Als je persdrang hebt, bel je altijd direct.

Als je ongerust bent, in paniek raakt of het even niet meer weet.

De bevalling begint?

Wil je meer lezen over het verloop van de bevalling, klik dan hier.

In de meeste gevallen (ongeveer 90%) begint de bevalling met weeën. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier die op komt zetten langzaam erger wordt en weer afzakt. Tussendoor is je buik soepel en heb je geen pijn.

In de andere 10% begint de bevalling met het breken van de vliezen. Als je vliezen breken kun je een grote plens vruchtwater in één keer verliezen of steeds kleine beetjes vocht verliezen.

Voorweeën
De weeën zijn vaak nog kort, onregelmatig en minder pijnlijk. Ze komen meestal om de 5-15 minuten. Vaak kun je gewoon doorgaan met je dagelijkse bezigheden maar misschien moet je af en toe even stoppen omdat je wat voelt. Deze voorweeën helpen om de baarmoedermond soepeler en korter te maken.

Voorweeën kunnen soms weer helemaal stoppen, waarna de bevalling nog even op zich laat wachten. Ook kan het dat deze weeën over gaan in ontsluitingsweeën, je merkt dan dat de weeën steeds regelmatiger en pijnlijker worden.

Ontsluiting
Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond opent tot 10 centimeter om de geboorte van je baby mogelijk te maken. Hiervoor zijn krachtige weeën nodig. Je zult ze voelen als een pijnlijke kramp die kan voorkomen in je buik, onderrug, benen, of een combinatie hiervan en die ongeveer om de 3-5 minuten komen.

De duur van deze fase kan sterk variëren per vrouw. Voor vrouwen die voor het eerst bevallen duurt deze fase gemiddeld 12 uur, bij een volgende bevalling verloopt dit proces vaak sneller.

Uitdrijving

Aan het eind van de ontsluitingsfase zie je vaak dat de ontsluitingsweeën veranderen in persweeën. Tijdens het hoogtepunt van deze weeën voel je een sterke drang om te drukken, ook wel persdrang genoemd. Het is bijna onmogelijk om deze drang te negeren, omdat het een natuurlijke reflex is die voelt alsof je moet poepen.

Als je volledige ontsluiting hebt en persdrang ervaart, mag je beginnen met persen. Dit markeert het begin van de uitdrijvingsfase. Bij een eerste bevalling kan het persen 1,5 tot 2 uur duren, gemiddeld neemt het ongeveer een uur in beslag. Bij een tweede of volgende kindje gaat dit meestal sneller en worden de meeste baby’s binnen een half uur geboren.

Nageboorte
Na de geboorte van je baby is de bevalling nog niet helemaal klaar, want ook de placenta (ook wel moederkoek of nageboorte genoemd) moet nog geboren worden. Zodra de placenta los ligt, moet je meestal nog één of twee keer persen om deze eruit te krijgen. Gelukkig kost dit aanzienlijk minder energie dan de geboorte van je baby. Vaak komt de placenta binnen 10-30 minuten na de geboorte van je kindje naar buiten.

Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen rondom de bevalling kan beschrijven. Ook maak je hiermee je verwachtingen inzichtelijk voor je zorgverleners en kan de verloskundige die vóór de bevalling met je bespreken.

Rond 30 weken zwangerschap krijg je van ons een Geboorteplan mee. Dit bespreken we rond 34 weken zwangerschap. Hiervoor trekken we meer tijd uit en het is prettig als je partner bij dit gesprek aanwezig is. Heb je eerder of meer behoefte aan gesprekken over je bevalling geef dit dan aan.

Geboorteplan

Waar bevallen?

Thuis

Je kunt ervoor kiezen om thuis te bevallen als jij en je kindje gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent. Thuis bevallen heeft veel voordelen je hebt minder kans op medische ingrepen en hoeft niet op pad met weeën. Meer over de voor- en nadelen van thuis bevallen kun je hier lezen: Thuis De thuis bevalling wordt volledig vergoed uit het basispakket door alle zorgverzekeraars.

Poliklinisch

Poliklinisch beval je in het ziekenhuis met je eigen verloskundige. Het is dan je eigen keuze om in het ziekenhuis te bevallen, zonder dat er een medische reden is. De gynaecoloog is niet bij de bevalling aanwezig. Een kraamverzorgende of verpleegkundige assisteert je verloskundige bij de bevalling. Meer over de voor- en nadelen van de poliklinische bevalling kun je hier lezen: Poliklinisch . Als je kiest voor een ziekenhuisbevalling kan je kiezen voor bevallen op de verlossuites van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp, het Groene hart ziekenhuis in Gouda of het Antonius Ziekenhuis locatie Leidsche Rijn in Utrecht. De kosten van een poliklinische bevalling worden niet vanuit de basisverzekering volledig vergoedt, je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

Ziekenhuis
met een plaatsindicatie

Soms krijg je het advies om in het ziekenhuis te bevallen, maar is het niet nodig dat je bevalling wordt begeleid door de zorgverleners van het ziekenhuis. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van bepaalde medicijnen of door het verloop van je vorige bevalling, waardoor je misschien een hoger risico op complicaties hebt. Je hebt dan geen medische indicatie, maar een zogenoemde plaatsindicatie. Wij begeleiden jouw bevalling dan in het ziekenhuis. Als zich toch complicaties voordoen tijdens de bevalling, dan dragen wij de zorg over aan de zorgverleners van het ziekenhuis. De kosten van een bevalling met plaatsindicatie worden volledig vergoedt uit het basispakket.

Ziekenhuis
met een medische indicatie

Als er sprake is van een medische indicatie voor de bevalling (complicerende factoren tijdens de zwangerschap of bevalling) krijgt de gynaecoloog de verantwoording en beval je met een medische indicatie in het ziekenhuis.



De klinisch verloskundige (dit is een verloskundige die in het ziekenhuis werkt) begeleidt dan de bevalling en de gynaecoloog komt alleen in beeld als er een medisch ingrijpen noodzakelijk is. De kosten worden vergoed door de zorgverzekering.

Contactgegevens

Tel. 085- 9024963

Mail: info@verloskundepraktijknieuwkoop.nl

Kolfbaan 3A
2421 BD Nieuwkoop