Tel 24/7  085-9024963

Wil je je inschrijven bij onze praktijk? Klik hier

Wil je je inschrijven bij onze praktijk? Klik hier
Tel 24/7  085-9024963

Partners

Tijdens de Zwangerschap

Gefeliciteerd met deze bijzondere periode in jullie leven! Het is een spannende en vaak ook intense tijd voor jullie allebei waar je vriendin/vrouw wel wat support bij kan gebruiken. Hoewel het wereldje rondom zwangerschap en bevalling nog steeds erg op vrouwen gericht is, komt er gelukkig ook steeds meer aandacht voor de rol van de partner.

Hier volgt een overzicht van wat je kunt verwachten en hoe je je vrouw kunt ondersteunen tijdens de zwangerschap en bevalling.

Emotionele Steun: Je partner kan emotionele schommelingen ervaren. Luister naar haar, bied een schouder om op te leunen en moedig haar aan.

Praktische Hulp: Neem dagelijkse taken uit handen, zoals boodschappen doen, koken en het huis schoonmaken.

Gezonde Levensstijl: Eet en leef samen gezond. Als je gezond eet krijgt de baby de voedingstoffen binnen die het nodig heeft. Moedig gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende rust aan en motiveer haar door zelf ook mee te doen.

Bezoek aan de Verloskundige

Mocht je denken dat het raar is om mee te komen naar de zwangerschapscontroles op de praktijk, dat is zeker niet het geval! We vinden het leuk om je te leren kennen en bovendien maak je het ouderschap concreter en kunnen we direct antwoord geven op jouw vragen.


Jouw aanwezigheid is niet alleen voor jezelf maar ook voor je vrouw waardevol. Zeker de eerste controles komt er veel informatie op jullie af en dan is het fijn om samen te zijn, twee mensen horen immers voor dan één. Bedenk van tevoren welke vragen of zorgen je hebt voor jouw als aanstaande ouder, voor je zwangere partner of voor jullie kindje.

Misschien lukt het je niet om iedere keer mee naar de controles te gaan. Het is dan in elk geval fijn om bij de volgende controles aanwezig te zijn:

De intake en ook meteen de eerste kennismaking met ons

De 2e afspraak dan bespreken we de mogelijke onderzoeken waar jullie in de zwangerschap voor kunnen kiezen.

De controle rond de 30 weken waarbij we de bevalling en het schrijven van een geboorteplan bespreken.

De controle rond 34-35 weken waarbij we het geboorteplan en wanneer je moet bellen als de bevalling begint bespreken.

Misschien hebben jullie ervoor gekozen om mee te doen met Centering Zwangerschap. Als partner ben je dan altijd aan het begin van de bijeenkomst welkom om bij het buikonderzoek en het luisteren van het hartje aanwezig te zijn.

Ook is er een uitgebreide bijeenkomst samen met de partners over de bevalling. Het bespreken van het geboorteplan wordt is een aparte individuele afspraak gedaan waarbij je vanzelfsprekend ook welkom bent.

Tijdens de Bevalling

Veel partners onderschatten hun rol bij de bevalling. Je kunt de weeën inderdaad niet overnemen, maar je kunt wel de steun en toeverlaat zijn van je vriendin of vrouw. Jij kent haar het beste en weet het beste hoe je haar kunt steunen en motiveren.

Soms is het genoeg om aanwezig te zijn, soms ben je uren aan het masseren of loop je je benen uit je lijf met washandjes, snacks en drankjes. Zorg in elk geval dat je goed op de hoogte bent op welke manier je haar zou kunnen ondersteunen. 

Praktische tips

 

Als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen zorg dan dat je weet waar je moet zijn, maak eventueel vast een keer een proefrit naar het ziekenhuis om vertrouwd te raken met de route. Zorg ook dat je weet hoe het autostoeltje vastgezet moet worden en dat je tank/accu vol is.

Zorg dat je weet waar het kraampakket staat en verken de kast met babyspullen. Zo weet je alles tijdens de bevalling en kraamtijd snel te vinden.

Help een comfortabele houding te vinden tijdens de weeën. Bijvoorbeeld onder de douche of met behulp van een bevalbal.

Zorg voor comfort door bijvoorbeeld massage, warme sokken en drinken en snacks aan te bieden.

Help met ademhalingsoefeningen (oefen of bespreek dit tijdens de zwangerschap al eens).

Maak foto’s tijdens de bevalling indien jullie dat afgesproken hebben.

Moedig je vrouw aan en vertel haar dat ze het goed doet.

Motiveer en coach haar als ze het even niet meer ziet zitten.

Wees flexibel en accepteer dat de behoeften van je vrouw kunnen veranderen. Zorg ervoor dat je zelf goed eet en drinkt om je energie op peil te houden.

Het is heel normaal dat je partner tijdens de bevalling in een soort roes raakt. Dit helpt haar om de pijn beter te hanteren en door de bevalling heen te komen. Als dit gebeurt, is het belangrijk om niet te veel vragen te stellen of te praten.

Denk samen na over het geboorteplan en zorg dat je goed op de hoogte bent van wat hierin staat.  Omdat je vrouw vaak andere zaken aan haar hoofd heeft tijdens de bevalling is het belangrijk dat jij het geboorteplan goed bewaakt. Wees bereid om beslissingen te nemen indien nodig en houd in gedachten dat de veiligheid en gezondheid van moeder en kind voorop staan.

De BRAINS methode kan hierbij een super fijn hulpmiddel zijn om te gebruiken.

partners

Na de Bevalling

Bevallen is een indrukwekkende prestatie! Na de bevalling heeft je vrouw tijd nodig om zowel fysiek als mentaal te herstellen. Jouw rol als partner is belangrijk in deze periode van herstel en aanpassing. Hier lees je hoe jij op verschillende manieren kunt bijdragen aan haar welzijn en de overgang naar ouderschap soepel kunt laten verlopen.

Praktische tips

 

=

Praktische ondersteuning: Er zijn diverse manieren waarop je je partner kunt helpen. Door huishoudelijke taken op je te nemen, geef je haar de ruimte om te herstellen. Denk hierbij aan het schoonmaken, koken en boodschappen doen. Daarnaast kun je ook een groot gedeelte van de zorg voor de baby op je nemen.

=

Actieve betrokkenheid in de kraamweek: Tijdens de kraamweek, wanneer de kraamzorg aanwezig is, kan jouw aanwezigheid enorm waardevol zijn. Actieve betrokkenheid bij de zorg voor je baby helpt niet alleen je vrouw, maar verkleint ook eventuele onzekerheid over je rol als ouder. De kraamzorg heeft een schat aan kennis en kan je helpen met het al je vragen, dus aarzel niet om advies te vragen en te leren.

=

Tijd nemen voor aanpassing: Naast het opdoen van kennis en praktische vaardigheden is het belangrijk om samen met je vrouw en baby aan de nieuwe situatie te wennen. Overweeg het opnemen van aanvullend geboorteverlof om hier op deze manier de tijd voor te nemen. Terwijl jullie je aanpassen aan jullie nieuwe situatie als gezin, zullen veel mensen nieuwsgierig zijn om jullie en de baby te ontmoeten. Dit is natuurlijk leuk, maar probeer een balans te vinden tussen bezoek ontvangen en het behouden van rust en regelmaat. Dit helpt jullie om te genieten en tegelijkertijd structuur te creëren in deze belangrijke eerste weken.

=

Mentale steun bieden: Na de bevalling begint niet alleen het fysieke herstel, maar ook een belangrijke mentale herstelperiode voor je vrouw. De emoties kunnen variëren van vreugde tot angst en vermoeidheid. Hier kun jij als partner een belangrijke rol in spelen door:

Emotionele steun te bieden
Wees een luisterend oor en bemoedigende aanwezigheid. Jouw begrip en geduld kunnen helpen bij het verlichten van gevoelens van onzekerheid en stress.

Praktische hulp te bieden
Deel de verantwoordelijkheid voor de zorg van de baby en huishoudelijke taken. Dit zorgt ervoor dat je vrouw tijd heeft om te ontspannen en op te laden.

Zelfzorg aan te moedigen
Moedig je vrouw aan om tijd voor zichzelf te nemen, bijvoorbeeld door een korte wandeling of ontspanningsmomenten. Zelfzorg is essentieel voor een goed mentaal herstel.

Open communicatie te onderhouden
Praat regelmatig over hoe het gaat en vraag hoe je kunt helpen. Open communicatie bevordert wederzijds begrip en versterkt jullie relatie.

Professionele hulp te zoeken indien nodig
Als je merkt dat je vrouw worstelt met ernstige gevoelens van verdriet of angst, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Vroegtijdige ondersteuning kan grotere problemen voorkomen.

Vergeet jezelf niet!

De eerste periode na de geboorte van je kind kan overweldigend zijn en onzekerheid met zich meebrengen. Dit is volkomen normaal. Gun jezelf de tijd om aan het idee van ouderschap en je nieuwe verantwoordelijkheden te wennen. Dus vergeet vooral ook niet jezelf. Zorg ook voor je eigen welzijn en vraag om hulp van familie of vrienden als het voor jullie even te veel is. Ze helpen je graag!

Boeken

Er zijn veel leuke boeken om te lezen  of cursussen om samen te doen of juist gericht op vaders (www.vadercursus.nl).

Boekentips

Regelzaken

Kraamzorg

De kraamverzorgende is er om te assisteren bij de (thuis)bevalling én om tijdens het kraambed de controles van moeder en kind uit te voeren. Zij is er gedurende acht dagen om je te helpen met de verzorging van je kindje, je uitleg te geven over borst- of kunstvoeding en om te signaleren als er iets niet goed gaat. Zij noteert alles in het zorgdossier en neemt contact met ons op bij bijzonderheden. Voor een goede zorg is bij de thuisbevalling en in de kraamweek een kraamverzorgende onmisbaar.

Je bent vrij om te kiezen bij welk kraamcentrum of zelfstandige je je inschrijft. Onderstaande organisaties en zelfstandigen werken bij ons in de regio en hier hebben wij goede ervaringen mee:

www.kraamzorgdewaarden.nl

www.zorg-vuldig.nl

www.naviva.nl 

www.rstzorg.nl

www.polskikraamzorg.nl (Kajtek, poolse kraamzorgorganisatie)

Zelfstandigen:
Ria de Boer van Kraamzorg Ria

Froukelien van der Weg van Kraamzorg Froukelien

Zorgverzekering

Bekijk je zorgverzekeringspolis om te kijken hoe je verzekerd bent voor kraamzorg.

Regel kraamzorg bij voorkeur tussen de 10 en 14 weken.Voor 20 weken zwangerschap is het goed om jouw zorgverzekering op de hoogte stellen van je zwangerschap. In de meeste gevallen zit er een kraampakket in je zorgpakket en krijg je deze op tijd geleverd. Controleer ook hoe je verzekerd bent, of je over kunt en/of wilt stappen en of je eventueel een aanvullend pakket kiest. Vaak kan je gedurende het jaar een aanvullend pakket toevoegen. Vraag dit na bij jouw verzekeraar.

Erkenning

ls je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt dan hoeft je partner jullie kindje niet te erkennen. Jouw partner is dan automatisch de juridische vader. Ook als je partner niet de biologische vader van jullie kindje is. Erkenning is ook niet nodig als twee vrouwen getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Voorwaarde is wel dat voor de zwangerschap gebruik gemaakt is van een onbekende donor volgens de wet.

Als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, is het van belang dat je partner het kindje gaat erkennen bij de gemeente. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. Bij voorkeur regelen jullie dit vóór de 24ste week. Hiervoor maak je een afspraak bij de Gemeente Nieuwkoop. Als je partner het kindje erkent, dan krijgt deze automatisch ook het gezag. Wil je dat alleen de moeder het gezag heeft, dan moet dit geregeld worden bij de erkenning.

Kijk hier voor meer informatie over erkennen en gezag.

Kinderopvang

Denk vast na over kinderopvang. Je kunt kiezen om zelf bij je kindje te blijven of familie op te laten passen, ouderschapsverlof in te zetten (van jou en/of je partner), professionele opvang in de vorm van een kinderdagverblijf of gastouderopvang via een gastouderbureau. Je kan ook kiezen voor een combinatie van bovenstaande opties. Voor professionele kinderopvang is het van belang je tijdig aan te melden vanwege de lange wachtlijsten. Dit kan je het beste zo snel mogelijk na de termijnecho doen.

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget aanvragen indien je nog geen toeslagen hebt en hier wel recht op denkt te hebben. Klik hier

Werk

Je bent wettelijk verplicht uiterlijk drie weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het uiteraard prettiger als je dit eerder doet zodat ze op zoek kunnen naar een geschikte vervanger.

Je werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig om een zwangerschapsuitkering aan te vragen. Deze krijg je bij de tweede controle of kan je telefonisch aanvragen bij de assistente. Ben je zelfstandige of werk je mee in het bedrijf van je partner of ben je werkeloos dan heb je ook een zwangerschapsverklaring nodig om een uitkering bij het UWV aan te vragen.

Denk na over wanneer je met verlof gaat. Je totale verlof duurt 16 weken. Je mag met 34 weken met verlof gaan maar moet met 36 weken verplicht stoppen met werken. Lees hier meer informatie over zwangerschap en werk. Daarna heb je recht op deels betaald ouderschapsverlof

Achternaam kind kiezen

Afhankelijk van welke keuze jullie hierin maken is het in een aantal gevallen nodig om in de zwangerschap de achternaam van de baby vast te leggen bij de gemeente. Lees hier meer over.

Geboorteaangifte regelen

Binnen 3 dagen na de geboorte bij de gemeente waar jullie kindje geboren is, in de meeste gevallen is dit ook online mogelijk.

Contactgegevens

Tel. 085- 9024963

Mail: info@verloskundepraktijknieuwkoop.nl

Kolfbaan 3A
2421 BD Nieuwkoop