Verloskundige Praktijk Nieuwkoop

Wanneer moet je bellen

Het onderstaande beladvies is geschreven wanneer je tussen de 37 en de 42 weken zwanger bent. Voor die tijd moet je altijd en direct bellen bij buikpijn, rugpijn, vochtverlies, bloedverlies of koorts of gewoon als je je helemaal niet lekker voelt.
 • Als jij denkt dat je bevalling is begonnen, of als je ons nodig hebt, mag je altijd bellen! Onderstaande scenario's gelden slechts als leidraad.
   
 • Wanneer je weeën hebt die regelmatig komen om de 5 minuten (meet de tijd vanaf het begin van de ene wee tot het begin van de volgende wee!). Als deze ongeveer een minuut gaan duren en kan je dat zeker een uur afwachten
   
 • Wanneer de vliezen breken: Kijk je naar de kleur en let op of je er ook kramperig bij bent of iets van weeën kan ontdekken. Heb je geen weeën en breken je vliezen ’s avonds (na 22.00 uur) of ’s nachts en is het vruchtwater helder van kleur (soms met vlokjes, soms roze door wat bloedverlies) neem dan je temperatuur meteen op en daarna elke 6/8 uur weer. Je kunt dan als er geen temperatuursverhoging is, rond 08.00uur de dienstdoende verloskundige bellen. Probeer altijd iets vruchtwater op te vangen om aan ons te kunnen laten zien ter beoordeling. Als het kindje niet is ingedaald of als de kleur van het vruchtwater groen of bruin is, moet je altijd direct bellen. Als je al weeën had en dan de vliezen spontaan breken zal je merken dat de weeën meestal al gauw zo veel sterker worden dat je ook dan moet gaan bellen.
   
 • Wanneer je bloedverlies hebt dat qua hoeveelheid meer dan een normale menstruatie is. Bij bloedverlies zonder weeen moet je altijd bellen.
   
 • Wanneer je persdrang voelt, bel je altijd direct.
   
 • Wanneer je ongerust bent of in paniek raakt. Of als je het even niet meer weet. Dan mag je altijd bellen, ook midden in de nacht.
Het verliezen van je slijmprop zegt niets over het begin van de bevalling. Bij de slijmprop kun je ook wat bloed verliezen, dit is normaal. Als je niet kramperig bent of geen weeën hebt hoef je ons hiervoor niet te bellen.

Leg het nummer van het kraamzorgbureau klaar en zorg dat alle belangrijke nummers bij de hand zijn en ook voor je partner te vinden zijn.
baby nieuws
Jens van der Meer is geboren op 15 mei 2017.
Puck Vork is geboren op 5 april 2017.
Wesley Bakker is geboren op 3 januari 2017.
mail ons jouw babyfoto
bekijk alle babies
leuke boeken
Zwanger In Zwanger kun je werkelijk alles lezen over de zwangerschap – vanaf de periode nog voor de bevruchting tot en met de bevalling en de kraamtijd. Het boek geeft informatie over alle actuele onderwerpen, zoals zwanger worden na kunstmatige bevruchting volledige beschrijving »
Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt. Alles wat u nooit over zwangerschap en baby's wilde weten. Wat zijn hormonen en hoe ga ik er mee om? Hoe herken ik een wee als ik er een tegenkom? Wat is het nut van ontsluiting, Daphne Deckers en een tangbevalling? volledige beschrijving »
wat eten/ wat niet eten
Sla geen maaltijd over en verdeel de maaltijden goed over de dag. Maak gebruik van 3 niet te grote hoofdmaaltijden lees meer »