Beladvies

Voor de bevalling bel je altijd de dienstdoende verloskundige. Zij is direct te bereiken op nummer 085-9024963  Als je denkt dat je bevalling begonnen is of als je ons nodig hebt, mag je altijd bellen! Onderstaande scenario’s gelden als leidraad.
 • Als je een uur lang weeën hebt die regelmatig om de 5 minuten komen en ongeveer één minuut duren. Meet de tijd van het begin van de ene wee tot het begin van de andere wee.
 • Als je vliezen breken: kijk je naar de kleur en let je er op of je ook kramperig bent of iets van weeën kan ontdekken.
  • Heb je geen weeën en breken je vliezen ’s avonds (na 22.00 uur) of ’s nachts en is het vruchtwater helder van kleur (soms met vlokjes, soms roze door wat bloedverlies) neem dan je temperatuur meteen op en daarna elke 6-8 uur weer. Je kunt dan als er geen temperatuursverhoging is, rond 08.00 uur de dienstdoende verloskundige bellen. Probeer altijd iets van vruchtwater op te vangen om aan ons te laten zien ter beoordeling.
  • Als je kindje nog niet was ingedaald bij de laatste controle, als de kleur van het vruchtwater groen of bruin is of het overdag gebeurt, moet je altijd direct bellen.
  • Als je al weeën had en je vliezen breken dan spontaan, kan de bevalling sneller gaan en is het ook verstandig om te bellen.
 • Als je bloedverlies hebt en het is meer dan een normale menstruatie. Bij bloedverlies zonder weeën moet je altijd bellen.
 • Als je persdrang hebt, bel je altijd direct.
 • Als je ongerust bent, in paniek raakt of het even niet meer weet.

Het verliezen van je slijmprop zegt niets over het begin van de bevalling. Bij de slijmprop kun je ook wat bloed verliezen, dit is normaal. Als je geen krampen of weeën hebt, hoef je ons hiervoor niet te bellen.

Bij geen gehoor

Krijg je ons niet te pakken dan zijn we waarschijnlijk in gesprek of even niet in staat om de telefoon op te nemen. Probeer het dan een paar minuten later nog een keer. Als we via het praktijknummer niet bereikbaar zijn, volg dan de instructies op het bandje. Je kan er dan voor kiezen om doorverbonden te worden met een van onze privé nummers.