Nu je zwanger bent, komt er van alles op je af en moet je veel regelen. Tijdens je controles geven we dit ook aan en vragen we na of je al keuzes gemaakt hebt. Hieronder op een rijtje waar je aan moet denken.
Kraamzorg
De kraamverzorgende is er om te assisteren bij de (thuis)bevalling én om tijdens het kraambed de controles van moeder en kind uit te voeren. Zij is er gedurende acht dagen om je te helpen met de verzorging van je kindje, je uitleg te geven over borst- of kunstvoeding en om te signaleren als er iets niet goed gaat. Zij noteert alles in het zorgdossier en neemt contact met ons op bij bijzonderheden. Voor een goede zorg is bij de thuisbevalling en in de kraamweek een kraamverzorgende onmisbaar.
Je bent vrij om te kiezen bij welk kraamcentrum of zelfstandige je je inschrijft. Onderstaande organisaties en zelfstandigen werken bij ons in de regio en hier hebben wij goede ervaringen mee:
-
-
-
- www.kraamzorgdewaarden.nl
- www.zorg-vuldig.nl
- www.naviva.nl
- www.rstzorg.nl
- www.polskikraamzorg.nl (Kajtek, poolse kraamzorgorganisatie)
-
-
Zelfstandigen:
-
-
-
- Ria de Boer van Kraamzorg Ria
- Froukelien van der Weg van Kraamzorg Froukelien
-
-
-
-
-
-
- Belangrijk:
– Bekijk je zorgverzekeringspolis om te kijken hoe je verzekerd bent voor kraamzorg.
– Regel kraamzorg bij voorkeur tussen de 10 en 14 weken.Voor 20 weken zwangerschap is het goed om jouw zorgverzekering op de hoogte stellen van je zwangerschap. In de meeste gevallen zit er een kraampakket in je zorgpakket en krijg je deze op tijd geleverd. Controleer ook hoe je verzekerd bent, of je over kunt en/of wilt stappen en of je eventueel een aanvullend pakket kiest. Vaak kan je gedurende het jaar een aanvullend pakket toevoegen. Vraag dit na bij jouw verzekeraar.Erkenning van het ongeboren kind (vrucht)
Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt dan hoeft je partner jullie kindje niet te erkennen. Jouw partner is dan automatisch de juridische vader. Ook als je partner niet de biologische vader van jullie kindje is. Erkenning is ook niet nodig als twee vrouwen getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Voorwaarde is wel dat voor de zwangerschap gebruik gemaakt is van een onbekende donor volgens de wet.
Als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, is het van belang dat je partner het kindje gaat erkennen bij de gemeente. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. Bij voorkeur regelen jullie dit vóór de 24ste week. Hiervoor maak je een afspraak bij de Gemeente Nieuwkoop. Als je partner het kindje erkent, dan krijgt deze automatisch ook het gezag. Wil je dat alleen de moeder het gezag heeft, dan moet dit geregeld worden bij de erkenning.
Kijk hier voor meer informatie over erkennen en gezag.
Kinderopvang
Denk vast na over kinderopvang. Je kunt kiezen om zelf bij je kindje te blijven of familie op te laten passen, ouderschapsverlof in te zetten (van jou en/of je partner), professionele opvang in de vorm van een kinderdagverblijf of gastouderopvang via een gastouderbureau. Je kan ook kiezen voor een combinatie van bovenstaande opties. Voor professionele kinderopvang is het van belang je tijdig aan te melden vanwege de lange wachtlijsten. Dit kan je het beste zo snel mogelijk na de termijnecho doen.
Uitzetlijst
Er zijn veel uitzetlijsten beschikbaar. Natuurlijk zijn er een groot aantal artikelen die je in huis moet hebben maar een deel van de uitzet hangt af van jullie persoonlijke voorkeuren. Op de website van de consumentenbond staat deze uitzetlijst die samengesteld is aan de hand van feedback van 1000 ouders met toelichting. Van ons krijg je rond 30 weken een uitzetlijst mee voor de bevalling.
Werk
Je bent wettelijk verplicht uiterlijk drie weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het uiteraard prettiger als je dit eerder doet zodat ze op zoek kunnen naar een geschikte vervanger.
Je werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig om een zwangerschapsuitkering aan te vragen. Deze krijg je bij de tweede controle of kan je telefonisch aanvragen bij de assistente. Ben je zelfstandige of werk je mee in het bedrijf van je partner of ben je werkeloos dan heb je ook een zwangerschapsverklaring nodig om een uitkering bij het UWV aan te vragen.
Denk na over wanneer je met verlof gaat. Je totale verlof duurt 16 weken. Je mag met 34 weken met verlof gaan maar moet met 36 weken verplicht stoppen met werken. Lees hier meer informatie over zwangerschap en werk. Daarna heb je recht op deels betaald ouderschapsverlof
- Belangrijk:
-
-
-