Borstvoeding en lactatiekundige

Borstvoeding is heel natuurlijk en bijna iedere vrouw kan het geven. Toch gaat dat niet altijd vanzelf. In je kraamweek krijg je adviezen van de kraamverzorgende en verloskundige, en later van het consultatiebureau. Maar soms wil je meer informatie of hulp bij (het voorkomen van) problemen. In die gevallen kun je een lactatiekundige inschakelen.

Lactatiekundige
Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding. Lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) is wereldwijd een beschermde titel en van iemand met deze titel mag je goede, actuele en professionele zorg verwachten.
Bij de lactatiekundige kun je onder andere terecht voor:
o   Advies in de zwangerschap over de komende borstvoedingsperiode
o   Het opstellen van een borstvoedingsplan
o   Problemen en vragen in de kraamtijd, zoals te weinig of te veel melkproductie, pijn bij het voeden, aanlegproblemen etc.
o   Problemen en vragen na de kraamtijd, zolang je borstvoeding geeft, zoals te weinig of te veel melkproductie, borstontsteking, borstweigeren, spruw, reflux, anticonceptie etc.
o   Advies over en hulp bij het afkolven van moedermelk
o   Het combineren van borstvoeding en werk
o   Advies over veilig stoppen met borstvoeding

Tarieven en vergoedingen
Helaas wordt lactatiekundige zorg nog niet vergoed in het basispakket. Aanvullende verzekeringen vergoeden de zorg vaak wel deels of helemaal. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor informatie over jouw polisvoorwaarden.

Lactatiekundige 

Vaak heeft je kraamzorgorganisatie ook een lactatiekundige in dienst. Van haar service kan je indien nodig tijdens de kraamweek gebruik maken.

Lactatiekundigen in de regio die wij aanraden zijn: 

  • Esther Bakker. estherlactatiekundige.nl Haar contactgegevens zijn Telefoon: 0621354962  Email info@estherlactatiekundige.nl 

Bij alle lactatiekundigen kan je ook terecht voor borstvoedingscursussen tijdens de zwangerschap ter voorbereiding op het geven van borstvoeding.