Lactatiekundige

Borstvoeding is heel natuurlijk en bijna iedere vrouw kan het geven. Toch gaat dat niet altijd vanzelf. In je kraamweek krijg je adviezen van de kraamverzorgende en verloskundige, en later van het consultatiebureau. Maar soms wil je meer informatie of hulp bij (het voorkomen van) problemen. In die gevallen kun je een lactatiekundige inschakelen.

Lactatiekundige
Een lactatiekundige is een specialist op het gebied van borstvoeding. Lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) is wereldwijd een beschermde titel en van iemand met deze titel mag je goede, actuele en professionele zorg verwachten.
Annegien is naast verloskundige ook lactatiekundige IBCLC.

Bij de lactatiekundige kun je onder andere terecht voor:
o   Advies in de zwangerschap over de komende borstvoedingsperiode
o   Het opstellen van een borstvoedingsplan
o   Problemen en vragen in de kraamtijd, zoals te weinig of te veel melkproductie, pijn bij het voeden, aanlegproblemen etc.
o   Problemen en vragen na de kraamtijd, zolang je borstvoeding geeft, zoals te weinig of te veel melkproductie, borstontsteking, borstweigeren, spruw, reflux, anticonceptie etc.
o   Advies over en hulp bij het afkolven van moedermelk
o   Het combineren van borstvoeding en werk
o   Advies over veilig stoppen met borstvoeding
o   Het huren en kopen van borstkolven van het merk ARDO

Tarieven en vergoedingen
Helaas wordt lactatiekundige zorg nog niet vergoed in het basispakket. Aanvullende verzekeringen vergoeden de zorg vaak wel deels of helemaal. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor informatie over jouw polisvoorwaarden.

Afwezigheid Annegien

Vanwege haar tijdelijke afwezigheid is het momenteel niet mogelijk om lactatiekundige zorg binnen de praktijk te krijgen. Vaak heeft je kraamzorgorganisatie ook een lactatiekundige in dienst. Ook kan je terecht bij borstvoedingscentrum de ronde venen  of borstvoeding en meer.

De huidige tarieven:
– Een consult aan huis duurt 45-90 minuten en is inclusief reiskosten, een verslag van het consult en een telefonische evaluatie na een paar dagen. Dit consult kost €75,00 voor cliënten van Verloskunde Praktijk Nieuwkoop. Voor anderen kost dit consult €85,00.

– Soms is het nodig nog een keer langs te komen voor dezelfde hulpvraag. Een vervolgconsult duurt maximaal 45 minuten en kost €50,00.

– Een advies per mail of telefoon kost €15,00. Dit is niet altijd mogelijk, want vaak is het nodig om een voeding mee te kijken. Een mailconsult kan bijvoorbeeld gaan over afbouwen, medicijngebruik, werk en borstvoeding, flesweigeren etc.

Bereikbaarheid
Ik bied lactatiekundige zorg in de hele gemeente Nieuwkoop, ook als je geen cliënt bent bij Verloskundige Praktijk Nieuwkoop.
Voor contact kun je het best een e-mail sturen naar borstvoeding.nieuwkoop@gmail.com. Ik probeer dan altijd binnen 24 uur contact met je op te nemen. Voor spoed (bijvoorbeeld een borstontsteking) kun je ook altijd bellen met de praktijk of de dienstdoend verloskundige. Vermeld dan dat je belt voor de lactatiekundige.