Corona

Als praktijk hebben we maatregelen genomen rondom het Coronavirus. Hierin volgen we de adviezen van het RIVM, onze beroepsvereniging KNOV en afpraken met het regionale verloskundige Coronateam. De eerste verruiming is doorgevoerd op 30-4-2020. Vanaf 18-5-2020 versoepelen we de maatregelen verder. Per 15-6-2020 zijn er verdere versoepelingen doorgevoerd. 

Op de website van allesoverzwanger.nl staan de meestgestelde vragen en antwoorden hierop. Heb je nog vragen of maak je je zorgen? Bel ons gerust!

Denk je dat je het Coronavirus hebt? Laat je testen! Hier lees je hoe je een coronatest aanvraagt. 

 

Onze zorg ziet er momenteel deels anders uit. Hoe? Dat lees je hieronder. Hier staat bij intake, vervolg zwangerschap, bevalling, kraambed en nacontrole hoe onze zorg vorm wordt gegeven. 

Intake

Na de laatste versoepeling vindt de afspraak weer op de praktijk plaats. Tijdens het gesprek proberen we voldoende afstand te houden. Je partner is welkom om mee te gaan. Verzet je afspraak als jij of een van je huisgenoten klachten heeft passend bij het coronavirus ( en laat je testen) of als je  afgelopen 2 weken contact hebt gehad met iemand met het coronavirus. 

Vervolgcontroles 

Als je een controleafspraak hebt, dan vindt deze weer plaats op de praktijk. Wel proberen we zoveel mogelijk de 1,5m afstand te bewaren in de wachtkamer en spreekkamer.

Vindt je het zelf prettiger om de controle telefonisch te doen of minder controles te plannen, dan kan dit in overleg geregeld worden.

Je partner of een ander persoon (bijvoorbeeld je moeder) is weer welkom bij de controles. Wel geldt hierbij een maximum van 1 begeleidend persoon. Bij voorkeur neem je nog geen kind(eren) mee naar de afspraak. Blijft je kindje in de kinderwagen tijdens de afspraak dan is het geen probleem.

Bij binnenkomst dien je direct (en je partner als die mee is) je handen te wassen in het toilet of je handen te desinfecteren met handalcohol uit de wachtkamer.

Kom maximaal 5 minuten voor de afspraak binnen in de praktijk, zo voorkomen we volle wachtkamers. Aan de andere kant is het wel  belangrijk om op tijd te komen, zodat we niet uitlopen.

Centering Pregnancy

Centering Pregnancy vindt weer plaats op de praktijk of in een gehuurde ruimte. De programma’s en bijeenkomsten zijn zo aangepast dat ze met in achtneming van de voorzorgsmaatregelen veilig kunnen plaatsvinden. 

Bevalling

Ook tijdens de coronacrisis doen wij er alles aan om bevallingen veilig en ongestoord door te laten gaan op de plek waar jij graag wilt. Dit is zowel thuis als poliklinisch. Heb je een medische indicatie, dan kan je zeker bevallen in het ziekenhuis. Wil je poliklinisch bevallen, dan bellen we altijd eerst om na te gaan of er plek is. Momenteel is er voldoende ruimte hiervoor. Wel kun je overwegen om thuis te bevallen in plaats van poliklinisch omdat je dan minder contacten hebt. Er is bijvoorbeeld geen wisseling van verpleegkundigen.  De informatieavonden en rondleidingen in de ziekenhuizen gaan nog NIET door. De informatieavond van het Alrijne ziekenhuis is verfilmd en hier te zien. De informatieavond van het Sint Antonius ziekenhuis loc Leidsche Rijn is hier te zien. 

Naast je partner mag er bij een thuisbevalling nog 1 ander persoon aanwezig zijn als dit gewenst is. Het is belangrijk dat deze persoon klachten vrij is en zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand blijft van zorgverleners.

In het ziekenhuis geldt voorlopig nog dat het NIET is toegestaan om een extra bezoeker, naast je partner mee te nemen. (Dit geldt voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp, Groene hart ziekenhuis Gouda en Sint Antoniusziekenhuis Utrecht). 

Is je bevalling begonnen, dan vragen we je ook naar luchtwegklachten en contacten met Coronapatiënten.

Kraamtijd

Ook de kraambezoeken zien er anders uit. We doen nu 2 telefonische afspraken en 2 visites. Dat betekent dat we de dag na de bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis zullen bellen om te vragen hoe het fysiek en mentaal met jou en je gezin gaat. Het is handig om tijdens dit telefoongesprek je telefoon op speaker te zetten zodat we jou en de kraamverzorgster kunnen spreken. 

De hielprik doen we bij jou thuis op de 4e of 5e dag na de geboorte. 

De volgende controle is weer telefonisch en bij het afsluiten van het kraambed komen we weer bij je thuis langs. Op indicatie komen we vaker langs.

voor kraambezoek geldt het RIVM advies en richtlijn van je kraamzorgorganisatie. Over het algemeen geldt nu dat er tijdens de kraamweek één vast persoon op visite mag komen tijdens de aanwezigheid van de kraamverzorgende en verloskundige. Daarbuiten mag je op veilige afstand bezoekers ontvangen.

Nacontrole

De nacontrole mag weer op de praktijk. Wil je liever toch telefonisch, dan kan dat ook. Heb je een afspraak staan, gaan we er vanuit dat je naar ons toe komt. Wil je een telefonische afspraak? Bel of mail ons dan!