Corona

Als praktijk hebben we maatregelen genomen rondom het Coronavirus. Hierin volgen we de adviezen van het RIVM, onze beroepsvereniging KNOV. Vanaf 15 december 2020 passen we onze zorg weer aan vanwege het risiconiveau ‘lockdown’ waar ons land zich in bevindt. Ons streven is zoveel en veilig mogelijk de normale zorg door te laten gaan. 

Op de website van allesoverzwanger.nl staan de meestgestelde vragen en antwoorden hierop. Heb je nog vragen of maak je je zorgen? Bel ons gerust!

Denk je dat je het Coronavirus hebt? Laat je testen! Hier lees je hoe je een coronatest aanvraagt. 

Onze zorg ziet er momenteel deels anders uit. Hoe? Dat lees je hieronder. Hier staat bij intake, vervolg zwangerschap, bevalling, kraambed en nacontrole hoe onze zorg vorm wordt gegeven. 

Intake

Het intakegesprek vindt bij voorkeur plaats met (beeld)bellen. Heb je al een afspraak staan? Dan wordt dit een telefonische afspraak. Wil je toch liever op de praktijk komen? Geef dit dan aan. Er is wel een korte afspraak op de praktijk om je bloeddruk en gewicht te meten.

Vervolgcontroles 

Als je een controleafspraak hebt, dan vindt deze plaats op de praktijk. Wel proberen we zoveel mogelijk de 1,5m afstand te bewaren in de wachtkamer en spreekkamer.

Draag tijdens je bezoek aan de praktijk een niet medisch mondmasker. We vragen je het mondkapje te dragen vanaf binnenkomst tot je weer buiten staat.

Vindt je het zelf prettiger om de controle telefonisch te doen of minder controles te plannen, dan kan dit in overleg geregeld worden.

Je partner is welkom bij de controles. Maar kom bij voorkeur alleen. Bij voorkeur neem je geen kind(eren) mee naar de afspraak. Blijft je kindje in de kinderwagen tijdens de afspraak en heeft het geen klachten dan is het geen probleem.

Bij binnenkomst dien je direct (en je partner als die mee is) je handen te wassen in het toilet of je handen te desinfecteren met handalcohol uit de wachtkamer.

Kom maximaal 5 minuten voor de afspraak binnen in de praktijk, zo voorkomen we volle wachtkamers. Aan de andere kant is het wel  belangrijk om op tijd te komen, zodat we niet uitlopen.

Centering Pregnancy

Centering Pregnancy kan helaas niet meer fysiek plaatsvinden. In overleg met de bestaande groepen wordt gekeken of deze online door kunnen gaan.

Bevalling

Ook tijdens de coronacrisis doen wij er alles aan om bevallingen veilig en ongestoord door te laten gaan op de plek waar jij graag wilt. Dit is zowel thuis als poliklinisch. Heb je een medische indicatie, dan kan je zeker bevallen in het ziekenhuis. Wil je poliklinisch bevallen, dan bellen we altijd eerst om na te gaan of er plek is. Momenteel is er voldoende ruimte hiervoor. Wel kun je overwegen om thuis te bevallen in plaats van poliklinisch omdat je dan minder contacten hebt. Er is bijvoorbeeld geen wisseling van verpleegkundigen.  De informatieavonden en rondleidingen in de ziekenhuizen gaan NIET door. De informatieavond van het Alrijne ziekenhuis is verfilmd en hier te zien. De informatieavond van het Sint Antonius ziekenhuis loc Leidsche Rijn is hier te zien. 

Bij je bevalling mag één extra persoon aanwezig zijn, bijvoorbeeld je partner.

Is je bevalling begonnen, dan vragen we je ook naar luchtwegklachten en contacten met Coronapatiënten.

Kraamtijd

Ook de kraambezoeken zien er anders uit. We doen nu 3 telefonische afspraken en 1 visite. Dat betekent dat we voor het eerst de dag na de bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis zullen bellen om te vragen hoe het fysiek en mentaal met jou en je gezin gaat. Het is handig om tijdens dit telefoongesprek je telefoon op speaker te zetten zodat we jou en de kraamverzorgster kunnen spreken. 

De hielprik doen we bij jou thuis op de 4e of 5e dag na de geboorte. 

De volgende controles zijn weer telefonisch. Op indicatie komen we vaker langs.

Voor kraambezoek geldt het RIVM advies en richtlijn van je kraamzorgorganisatie. Over het algemeen geldt nu dat er tijdens de kraamweek geen visite mag komen tijdens de aanwezigheid van de kraamverzorgende en verloskundige. Daarbuiten mag je op veilige afstand bezoekers ontvangen met een maximum van 2 per dag.

Nacontrole

De nacontrole wordt  bij voorkeur telefonisch gedaan. Kom je liever toch op de praktijk? Overleg dit dan met ons.