UPDATE MAATREGELEN CORONA

NIEUWE UPDATE MAATREGELEN CORONA – Graag goed lezen! 

Beste zwangere/kraamvrouw,

Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio zijn er afspraken gemaakt rondom het Coronavirus. Deze afspraken gelden tot in ieder geval 31 maart 2020. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de website en social media van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
– Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van het RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op www.deverloskundige.nl vind je informatie.
– Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:
– Was regelmatig je handen
– Hoest of nies in je elleboog
– Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
– Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
– Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
– Houd sociale afstand

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie:

Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen:
– Cliënten die de komende weken een afspraak hebben op de praktijk, worden in de dagen vóór deze afspraak gebeld door de verloskundige.
– Tussen 16-27 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk. Deze worden dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn.
– Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren.
– Vragen beantwoorden we telefonisch.
– Wij vragen je daarnaast ook om alleen naar deze controle toe te komen en geen partner of kinderen mee te nemen.
– Alle echo-afspraken, dus ook die van de 20-weken echo, blijven staan (pretecho’s niet!).
– Kraamvisites doen wij ook telefonisch, tenzij de hielprik moet worden gedaan of er een andere reden is dat we langs moeten komen.
– De nacontrole na 6 weken doen we ook telefonisch.
– Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden en Centering Pregnancy-bijeenkomsten worden afgelast, in ieder geval tot 1 april 2020.
– Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel.
– Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.
– Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben.
Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.
– Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.

Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus

Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wacht- en spreekkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Ook vragen we je als je op de praktijk komt eerst je handen te wassen of te ontsmetten met handalcohol voor we jouw controles doen.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. Voor actuele informatie kun je ook op de website van onze praktijk kijken!

Met vriendelijke groet,
Team Verloskundigen Praktijk Nieuwkoop